Inhijsen elektrische oven Monuta Crematorium Wâldhof in Opeinde

De crematieoven op de locatie Crematorium Opeinde wordt vervangen door een electrische oven.

HIJ5 Facilities heeft Monuta geadviseerd bij de technische inpassing van de nieuwe elektrische crematieoven. Na Crematorium La Grande Suisse in Maastricht is dit het tweede project waarbij wij onze expertise hebben ingezet.

Los van de energiebron is ook het crematieproces van een electrische oven volstrekt anders waardoor het energieverbruik ten opzichte van een gasoven significant kleiner is.

Een gasoven bestaat uit een gas hoofdbrander en een gas naverbrander die verbrandingslucht en gas mengt, verbrandt en waarna de verbrandingsgassen van het aardgas, de verbrandingsgassen van de vaste brandstof en het verdampte water wordt afgevoerd.

Bij een elektrische oven wordt de ovenbemetseling met elektrische verwarmers letterlijk tot witheet verwarmd waarbij het vocht in de vaste brandstof overgaat in damp. Er is daarna alleen verbrandingslucht nodig voor verbranding van de vaste brandstof in de crematieoven.

Het jaar gasverbruik van een gasgestookte crematieoven is ca. 55.000 m3 aardgas per jaar.

Hat jaar elektraverbruik van een vergelijkbare elektrisch verwarmde crematieoven blijkt in een praktijksituatie ca. 115.000 kWh per jaar te zijn ofwel 29.900 m3 aardgasequivalent. (incl. verdiscontering verlies in de elektriciteitscentrale).

De elektrische oven geeft derhalve een CO2 reductie van -/- 45%