Inbedrijfstelling Regelinstallaties

Vele componenten samen één

Om een regeltechnische installatie goed op te kunnen leveren, is de inbedrijfstelling van de regeltechnische installatie cruciaal. De regeltechniek moet ervoor zorgen dat alle componenten van de verwarm-, koel-, en luchtbehandelingsinstallaties optimaal met elkaar samenwerken, zodat alle losse componenten één systeem worden.

Helaas blijft er door onvoorziene problemen tijdens het renoveren of nieuw bouwen van een project vaak weinig tijd over voor het inbedrijfstellen en finetunen van de regeltechnische installaties, terwijl dit van cruciaal belang is voor een juiste werking van deze installaties. Om de installatie toch draaiende te krijgen wordt de IO check en inbedrijfstelling snel gedaan en zullen de pijnpunten voornamelijk tijdens het gebruik van het gebouw worden opgelost. Deze pijnpunten komen vaak aan het licht door klachten van de eindgebruiker over de prestaties van zijn nieuwe installatie.

Oneindig veel mogelijkheden door techniek

Door de huidige stand van techniek is het finetunen vaak een actie die de inbedrijfsteller vanachter zijn eigen bureau doet. De mogelijkheden tot het “inbellen” op installaties zijn tegenwoordig eindeloos. Door middel van zogeheten regelstrategieën kunnen verschillende componenten van de aangestuurde installaties met elkaar communiceren en op elkaar inspelen. Tijdens het finetunen worden deze regelstrategieën kritisch bekeken en waar nodig aangepast, zodat het systeem nauwkeurig kan voldoen aan de behoeften van de gebruiker.

Het belang van monteurs

Om het hele systeem één te laten worden is het ook belangrijk dat er monteurs aan de installatie werken die passie voor hun vak hebben. Tijdens een inbedrijfstelling kun je aan de montage, afwerking en hoeveelheid fouten snel zien wat voor type monteur aan het werk geweest is. Als er een goede connectie is tussen de inbedrijfsteller en monteur, kunnen regeltechnische installaties snel en goed getest worden. Als dit proces snel en soepel verloopt blijft er tijd over om de installatie nauwgezet te kunnen finetunen.